BMI

Een gezond gewicht is belangrijk. Overgewicht (vetzucht of obesitas) maar ook ondergewicht (als gevolg van bijvoorbeeld anorexia nervosa) zijn belangrijke gezondheidsproblemen van de 21e eeuw. De BMI, Body Mass Index of ook wel Queteletindex is een belangrijk hulpmiddel om te bepalen wat nu precies voor wie een gezond gewicht is. Let wel goed op want voor kinderen geld weliswaar dezelfde BMI berekening maar gelden andere grenswaarden voor een gezond gewicht.


Wat is BMI of Body Mass Index

BMI (Body Mass Index) is een index die de verhouding weergeeft tussen lengte en gewicht. Deze index werd als eerste gebruikt bij statistisch onderzoek door de Gentenaar Adolphe Quetelet (1796-1874) en wordt daarom ook wel Queteletindex genoemd.

BMI berekenen, hoe doe je dat

BMI kan worden berekend door het lichaamsgewicht te delen door de lengte in meters in het kwadraat. Een voorbeeld BMI berekening: Lichaamsgewicht is 80 kilo, lengte is 1 meter 70. BMI is dan 80/1,70×1,70 of te wel 27,68. Voor het bereken van je eigen BMI is dus alleen nodig om te weten hoeveel je weegt en wat je lengte is.

Grenswaarden voor volwassenen

Een BMI tussen de 18,5 en 25 wordt als normaal gewicht beschouwd. Een BMI onder de 18,5 kan worden gekwalificeerd als ondergewicht. Een BMI boven de 25 wordt geduid als overgewicht, bij een BMI boven de 30 is spraken van ernstig overgewicht met bijbehorende ernstige gezondheidsrisico’s.

Grenswaarden voor kinderen

Voor kinderen in de groei gelden andere grenswaarden. Zo is bijvoorbeeld bij een jongen van 6 jaar al sprake van overgewicht bij een BMI van 17,55 of hoger. BMI grenswaarden voor jongens en meisjes vanaf 6 jaar vind je o.a. op wikipidia

Te zwaar of te licht, wat nu

Belangrijk is het om goed te kijken naar de oorzaken van overgewicht of ondergewicht. Zeker bij een BMI die flink hoger of lager is dan de grenswaarden is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Voor mensen die gewoon iets te zwaar zijn is de oplossing vaak gewoon een kwestie van wat meer bewegen. Stap voor stap kan u op weghelpen o.a. met de handleiding beginnen met hardlopen.

Delen is het nieuwe verdienen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *