Energiekosten


Op dit moment is er veel te doen in de wereld van het gas en licht. Marktwerking voor energie bedrijven, bevordering van duurzame energie bronnen zoals bijvoorbeeld groene stroom en zonnepanelen en nieuwe mogelijkheden voor energiebesparing. Omdat niemand graag te meer betaald dan nodig is staan op deze pagina een aantal tips om stap voor stap te besparen op de energierekening.
Kosten van gas en stroom verlagenBesparen op de energie rekening kan op 2 manieren. Zorgen dat er minder energie wordt verbruikt (besparen) of zorgen dat de gebruikte energie voor een lagere prijs wordt gekocht (goedkoop inkopen). Beide manieren komen hieronder in 5 eenvoudige stappen aan bod. U bespaart al gauw een paar tientjes op jaarbasis per stap.


Stap 1: Kies een goedkope en betrouwbare engergieleverancierTot voor kort was elke gebruiker van stroom en gas voor de levering afhankelijk van het locale energiebedrijf. Sinds de marktwerking in de energiemarkt is dit veranderd, waardoor er met een beetje shoppen naar energieaanbieders al gauw een leuk bedrag per maand kan worden bespaard. Overstappen naar een ander energiebedrijf kan dus heel aantrekkelijk zijn. Op welke leverancier van gas en stroom de keuze ook valt, overstappen is tegenwoordig heel eenvoudig. Bijna elke energieleverancier biedt wel een overstapservice aan waarbij het contract met de oude (duurdere) leverancier wordt opgezegd.
Stap 2: Bepaal een periode om de energieprijs vast te zettenDe prijzen voor gas en stroom zijn grotendeels afhankelijk van de olieprijzen op de wereldmarkt. Als de verwachting is dat de energieprijzen gaan dalen dan zal het voor een langere periode vastzetten van de energieprijs goedkoper zijn dan een variabele energieprijs. Andersom kan een variabele energieprijs weer goedkoper zijn als de verwachting is dat de energieprijzen op termijn gaan stijgen. Is zekerheid over de te betalen prijs van gas en stroom belangrijk dan is het verstandig om een contract voor een wat langere periode af te sluiten. Is de gebruiker op zoek naar direct voordeel dan kan het beste gekozen worden voor de goedkoopste variant ongeacht de looptijd van het energiecontract.


Stap 3: Bespaar energie door energie-zuinige apparatenNaast energie kopen tegen een voordelig tarief is energiebesparen de beste manier om geld te besparen op energiekosten. Tegenwoordig zijn alle electrische apparaten voorzien van een energielabel met een letter, waarbij de letter A staat voor het meest zuinige apparaat. Een gemiddeld huishouden met alleen Label A apparatuur enkele honderden euro’s goedkoper uit dan hetzelfde huishouden met alleen Label D apparatuur.


Stap 4: Bespaar energie met spaarlampenSpaarlampen in plaats van gloeilampen is een andere eenvoudige manier om te besparen op de stroomrekening. Een gemiddelde spaarlamp is welliswaar fors duurder als een gloeilamp, maar gaat veel langer mee. Hierdoor is het prijsverschil te verwaarlozen. Een beetje spaarlamp verbruikt 5 tot 10 keer minder energie dan een gloeilamp. Een paar tientje per jaar valt er al snel te besparen door gloeilampen te vervangen door spaarlampen.


Stap 5: Energioebesparen met leuke gadgetsEnergiebesparen is natuurlijk goed voor het milieu en de goed voor het banksaldo. Maar bovenal is energie besparen leuk. Er zijn tegenwoordig vele leuke gadgets beschikbaar waarmee een besparing op de energierekening kan worden gerealiseerd. Zoals bijvoorbeeld deze sfeerverlichting op zonne-energie: Sunjar Zonnewekpot Spaar zonlicht op voor een romantisch avondje in deze Sun Jar hightech wekpot.
Meer tips en trucs om te besparen op de energienotaMet behulp van het internet is nog veel meer informatie te vinden over energiebesparing, energiekosten en de prijzen van stroom en gas. Als je niet precies weet waar je moet beginnen kun je bijvoorbeeld eens kijken op Gas water en licht startkabel of Energie startpaginaDelen is het nieuwe verdienen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *