Stoppen met roken


Stoppen met roken maakt je uiteindelijk gezonder en gelukkiger. Niet-roken kan je namelijk overal en een niet-roker zijn is nog gratis ook. Bijna iedereen ziet wel de voordelen van niet-roken. Veel rokers willen dan ook graag stoppen met roken, maar ook hier geldt: alle begin is moeilijk. Daarom op deze pagina wat tips om stap voor stap succesvol te stoppen met roken.

Handleiding stoppen met rokenSuccesvol stoppen met roken is iets waar veel rokers van dromen. In de volgende stap voor stap handleiding enkele handvaten om stoppen met roken eenvoudiger te maken. In deze handleiding stoppen met roken wordt gebruik gemaakt van diverse inzichtenen ervaringen. De stoppogingen van zowel prominenten als bijvoorbeeld de rookgoeroe Allen Carr en Johan Cruijff maar ook vele “onbekende stoppers” op het stoprokenblog zijn de belangrijkste bron van inspiratie voor deze stoppen met roken handleiding.


Stap 1: Stoppen met roken en motivatieAlle stoppogingen beginnen met motivatie. Met name om het stoppen vol te kunnen houden is het belangrijk om je ook op moeilijke momenten te kunnen herinneren waarom je ook al weer wilde stoppen met roken. Maak daarom voordat je begint met stoppen een lijstje met de voordelen van niet roken en zorg dat je dit lijstje op moeilijke momenten bij de hand hebt. Een aantal voorbeelden van de voordelen van stoppen met roken om je op weg te helpen zijn:

Niet roken is gezonder


Niet roken is goedkoper


Niet-rokers ruiken beter


Niet-rokers zoeken niet constant naar een plek waar je mag roken


Niet-rokers kunnen beter proeven en ruiken beter

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de voordelen van niet roken. Zoek voor jouw lijstje nog minstens 3 andere voordelen van stoppen met roken.


Stap 2: Bepaal zelf wanneer je wilt stoppen met rokenKies zelf een moment uit wanneer je wilt stoppen met roken, en hou je daar aan. Zorg er voor dat dit moment niet te ver in de toekomst ligt (van uitstel kom afstel) maar gun jezelf even de tijd om te focussen op het stoppen met roken. Iemand die zich bijvoorbeeld vandaag voor neemt om vanaf morgen te stoppen heeft bij het ontwaken al zijn eerste succes te pakken. Er tenslotte nog niet gerookt. Koester dit succes en neem je voor om vol te houden. Denk eraan dat als je eenmaal bent gestopt stoppen met roken voor jou niet meer zo belangrijk is (je rookt immers niet, dus stoppen is ook niet nodig) Belangrijk is nu om niet meer te beginnen…..


Stap 3: Niet roken ondanks de eerste afkick verschijselenStoppen met roken is makkelijk, volhouden om niet te roken is de uitdaging. De eerste 2 a 3 drie dagen krijgt een ex-roker te maken met afkick verschijnselen. Dit is natuurlijk niet prettig, maar een troost de meest heftige afkick verschijnselen zijn na een paar dagen verdwenen. Voor velen zijn juist deze afkickverschijnselen uiteindelijk een goede motivatie om niet weer te beginnen met roken. Weer beginnen betekend namelijk ook weer willen stoppen en dus nogmaals deze afkickverschijnselen doormaken.


Stap 4: Niet roken gaat makkelijker, pas opNa de eerste rookvrije dagen neemt de behoefte aan roken sterk af. In plaats van bijvoorbeeld elke 5 minuten behoefte voelen aan een sigaret gebeurd dit nu nog maar elk uur. Komt de behoefte om te roken ineens sterk opzetten haal dan even diep adem en denk aan iets anders. Loop bijvoorbeeld even een rondje, maak een kopje thee of schenk een glas koud water in. Je zult zien dat de behoefte om te roken steeds sneller weer over gaat. Probeer zo af en toe even stil te staan bij het feit dat het stoppen met roken je al veel makkelijker afgaat dan in het begin. Langzaam verander je lichamelijk en geestelijk in een niet-roker.


Stap 5: Effecten van stoppen met rokenStoppen met roken heeft veel positieve effecten. Al binnen een half uur na de laatste sigaret nemen bloeddruk en hartslagfrequentie af en na 1 dag is alle koolmonoxide uit je lichaam. 48 na het stoppen met roken is alle nicotine uit je lichaam. Na 1 week is de longfunctie al verbeterd en binnen een maand is bloedsomloop en conditie merkbaar beter. Na ongeveer een half jaar niet roken is de longfunctie gemiddeld 10% verbeterd. Ook wordt je minder snel en minder ernstig verkouden. Omstreeks 3 jaar niet roken brengt het risico op hart en vaat ziekten terug met 50% ten opzichte van een roker.


Stap 6: Hulpmiddelen bij stoppen met rokenDe meeste succesvolle stoppogingen zijn het gevolg van het succesvol de “knop om zetten” door de stopper zelf. In sommige vallen kan het helpen hulpmiddelen om te stoppen met roken te gebruiken. Het internet staat vol met succesverhalen over nicotinepleisters, nicotine kauwgom, accupunctuur, lasertherapie, laserbehandeling, champix, zyban en nog veel meer “wondermiddeltjes”. Hou er rekening mee dat soms deze informatie over hulpmiddelen om van het roken af te komen niet helemaal objectief is, maar juist is bedoeld om dergelijke producten te verkopen. Zorg dus voor goede voorlichting van bijvoorbeeld de Huisarts voor je tot aankoop van dergelijke middelen overgaat. En als het je lukt om net als vele andere zonder deze hulpmiddelen van het roken af te komen is dit nog beter.

Tips en trucs voor een rookvrij leventot slot nog een aantal tips die het stoppen met roken makelijker kunnen maken:
Zoek hulp bij lotgenoten op het stop roken blog
Benut je nieuwe adem en ga meer bewegen, bijvoorbeeld beginnen met hardlopen

Delen is het nieuwe verdienen

2 gedachten over “Stoppen met roken”

  1. stoprokenblog.nl is voor mij de oplossing om te stoppen met roken !!
    Vind het een geweldig iets dat je daar zoveel steun bij krijgt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *